F**k it, deze baan is niks voor mij!

Written by Michel Jansen 11 december 2017

Ja. Ja. Natuurlijk word je aangenomen voor je talenten, kennis en ervaring. Eenmaal bezig gaat het vervolgens snel om wat je met deze talenten, kennis en ervaring doet, dus over je houding en gedrag. In gedrag zit veel meer dan alleen je talent, hierin komen namelijk ook altijd jouw waarden tot uiting.

We kiezen onze baan vaak op ons talent of omdat “het zo’n bekende multinational is”, maar de reden waarom we stuk lopen op een baan, tegen een burn-out lopen, ontslag krijgen of zelf denken “F**k it, deze baan is niks voor mij” heeft vaak te maken met het feit dat we onvoldoende zorg dragen voor onze waarden in ons werk. Onze loopbaanwaarden.

Loopbaanwaarden

Als je je loopbaanwaarden kent, kun je gerichter werken naar het verhogen van je werkplezier. Je ervaart meer plezier in je werk als jouw drijfveren en kwaliteiten matchen met je werk(omgeving). Je drijfveren geven aan waarom je iets graag doet en vormen de kernwaarden in je werk. Het kennen van je loopbaanwaarden is dus een essentieel onderdeel van jouw eigen ‘#werkgelukpuzzel’.

Tijdens de interactieve workshop ‘Werkplezier en Arbeidsethos’ voor studenten

Intrinsieke en extrinsieke loopbaanwaarden

We hebben allemaal intrinsieke en extrinsieke loopbaanwaarden. Intrinsieke loopbaanwaarden hebben te maken met het daadwerkelijk uitoefenen van je beroep. Voorbeelden hiervan zijn ‘anderen helpen’, ‘uitdagend werk doen’ en ‘autonomie hebben‘.

Extrinsieke loopbaanwaarden zijn verbonden met de zaken die komen kijken bij het uitoefenen van je beroep. Deze verwijzen naar de zaken die je door je werk krijgt i.p.v. wat je erin stopt.  Voorbeelden zijn: “Goede verdiensten“, “erkenning” en “zekerheid“.

Zo ontdek je jouw loopbaanwaarden

Het negeren van je eigen loopbaanwaarden verkleint de kans op werkplezier. Daarom is het belangrijk dat je ze op tijd identificeert. Om dit te doen hebben wij een simpele oefening voor je: de waardenoefening.

De eerste stap naar meer werkplezier is het kennen je van de loopbaanwaarden

Waardenoefening:

  • Maak eens een top tien van jouw belangrijkste waarden in je werk.
  • Noteer van elke waarde wat deze voor jou precies betekent.
  • Noteer ook waarom dit zo belangrijk voor je is. En waarom nog meer?
  • Stel je dat deze top tien compleet aanwezig is in jouw werk, zou er iets kunnen gebeuren waardoor je toch weggaat? Of als er aan geen van deze waarden in je werk wordt voldaan, zou er dan iets gebeuren waardoor je toch blijft? Mogelijk dat je nog een belangrijke waarde vindt.
  • Leg deze lijst eens naast jouw huidige functie en bepaal of en hoe aan deze waarden wordt voldaan.
  • Waar liggen de verbeterpunten?

Je hebt nu een goed overzicht waarmee je in gesprek kunt gaan met jezelf en je baas om te bekijken waar de mogelijkheden tot verandering liggen. Heel veel succes.

Let op: De uitkomst van de waardenoefening is een momentopname en dient als hulpmiddel om te achterhalen wat voor jou van belang is in je baan.

Inspiratiesessie Werkplezier en Arbeidsethos

Dit is één van de thema’s die wij bespreken tijdens de sessies ‘Werkplezier en Arbeidsethos. Dit doen wij niet alleen met studenten of werkzoekenden, maar ook voor werkgevers. Vragen die de revue passeren gaan vaak over het vinden, binden en boeien van talent.

Boek een sessie of kijk in onze agenda om te zien wanneer er een open inschrijving bij jou in de buurt is en reserveer direct een ticket.

Na de interactieve workshop ‘Werkplezier en Arbeidsethos‘ voor studenten

 

De volgende open inschrijving is op maandag 18 december in Rotterdam.

Event voor werkgevers waar de LoopbaanLounge de workshop ‘Werkplezier en Arbeidsethos’ verzorgt.

 

De uitkomsten bespreken met een professional

Wil je een keer sparren met een loopbaancoach om de uitkomsten te bespreken? Boek dan een 1-op-1 sessie bij Het Loopbaanloket.

 

If you don’t stand for something, you’ll fall for anything – Malcolm X

 


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com