Vacatures vinden via Google (4 geheimen)

Written by Michel Jansen 9 februari 2019

Écht, ik kan je tientallen tips geven over hoe je Google nog beter kunt inzetten in je zoektocht naar een geschikte baan. Dat gaat veel verder dan het zoeken naar informatie over het bedrijf waar je solliciteert. In dit blog deel ik alvast 4 tricks die veel werkzoekenden nog niet (optimaal) gebruiken.

1. Tijdfilter

Tijdfilter: Zoek je bijvoorbeeld op het woord vacatures in combinatie met de stad waarin je woont of de discipline waarin je werk zoekt en klik je vervolgens op ‘Tools’, verander dan ‘Elke periode’ eens in ‘Afgelopen 24 uur’.

Zo krijg je enkel vacatures te zien die vers van de pers zijn, óók vacatures die (nog) niet op al die vacaturesites zijn geplaatst.

2. Zoekterm: “Solliciteren” i.p.v. “Vacature

Zoek bijvoorbeeld eens op de woorden “solliciteren“, “solliciteer“, “job”, “functie”, “baan” in combinatie met de functietitel, enkele synoniemen of de namen van je targetorganisaties.

Het woordje “vacature” dat decennia bovenaan vacatures stond wordt namelijk regelmatig vervangen door “Wij zoeken een…”, “Ben jij…”, “Voor onze afdeling… zoeken wij…“. De woorden “solliciteren” of “solliciteer” komen in bijna iedere vacature voor in de (op één na) laatste alinea.

3. Verfijn je meldingen: Boolean

Naast de voorkeuren die je kunt instellen bij opties, dien je de melding die je invoert zo nauwkeurig mogelijk te formuleren. Hoe slechter de formulering van jouw zoekopdracht, hoe meer irrelevante meldingen je krijgt.

Een aantal simpele trucjes om jouw meldingen te verfijnen:

 • Onderzoek op voorhand welke termen gebruikelijk zijn in jouw vakgebied, zodat je zeker weet dat je Google naar de juiste functietitels, synoniemen, personen, trends, bedrijven of producten laat zoeken.
 • Zet jouw suggestie tussen aanhalingstekens om Google te laten zoeken naar exacte woorden of woordgroepen (voorbeeld: “vacature boekhouder”). Wanneer je de aanhalingstekens weglaat, zoekt Google afzonderlijk naar alle woorden en stuurt het een melding zodra één van de woorden voorkomt in een publicatie.
 • Gebruik “Site:” om alleen meldingen te krijgen van één bepaalde website (voorbeeld: Site:www.loopbaanlounge.nl loopbaantrainer).
 • Met de woorden “AND” en “OR” kun je meerdere meldingen in één opdracht verwerken. Handig wanneer een functie meerdere titels kan hebben (voorbeeld: “vacature accountmanager” OR “vacature verkoper buitendienst”).
 • Wanneer je in een bepaalde regio (meerdere dorpen/steden) op zoek bent naar een vacature kun je beter een opsomming maken van de dorpen/steden dan alleen de regio vernoemen. Een werkgever zal in een vacature namelijk eerder een plaatsnaam vermelden dan een regio (voorbeeld: “boekhouder Breda” OR “boekhouder Tilburg” OR “boekhouder Den Bosch” in plaats van “boekhouder Noord Brabant”)
 • Controleer de resultaten van je meldingen. Wanneer je de tekst invoert in de zoekbalk krijg je voorbeelden uit het (recente) verleden te zien. Dergelijke meldingen kun je in de toekomst verwachten als je de melding daadwerkelijk activeert. Als je ziet dat de zoektermen niet de gewenste resultaten opleveren, moet je jouw zoekopdracht aanpassen. Onderschat het controleren van de meldingen niet. Wanneer je jouw online zoekwerk door Google laat verrichten, moet je zeker weten dat alles goed is ingesteld.

Naast de woorden AND en OR zijn zoekopdrachten in Google niet hoofdletter gevoelig. Je kunt plaatsnamen en functietitels dus met en zonder hoofdletters schrijven.

😎 | GOOGLE ALS EEN GUERRILLAIk kan je echt tientallen tips geven over hoe je Google nog beter kunt inzetten in je…

Posted by Guerrilla Solliciteren met Michel Jansen on Monday, September 17, 2018

 

4. Je zoekopdracht opslaan: Google Alert

Waarom zelf constant naar vacatures zoeken als je het ook door Google kunt laten doen?

Google beschikt over een gratis tool, Google Alerts, die het internet continu controleert op nieuwe inhoud en je op de hoogte stelt van nieuwe publicaties. De onderwerpen waarover je op de hoogte wordt gesteld, bepaal je zelf.

Essentiële meldingen voor de werkzoekende

De mogelijkheden van Google Alerts zijn eindeloos en je kunt jouw creativiteit de vrije loop laten gaan. Toch zijn er een aantal essentiële meldingen die iedere werkzoekende zou moeten gebruiken (vervang de schuingedrukte onderdelen):

 • Je eigen naam” (doel: online voorkomen controleren)
 • Woonplaats functietitel” (doel: vacatures zoeken)
 • “Trends sector” OR “Trends 2019 sector” OR “Nieuws sector” (doel: op de hoogte blijven van ontwikkelingen in jouw sector)
 • “Vacatures functietitel” (doel: vacatures zoeken)
 • “Werkgever A” OR “Werkgever b” (doel: op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij potentiële werkgevers)
 • “Vacature favoriete werkgever” (doel: vacatures zoeken)
 • Site:www.website.nl functietitel (doel: vacatures zoeken op bepaalde website)
 • “Naam invloedrijk/belangrijk persoon” (doel: op de hoogte blijven van trends in de sector of van opvallende prestaties van belangrijke personen)

Als werkzoekende kun je Google Alerts dusdanig instellen dat jij een melding krijgt, zodra er een vacature wordt gepubliceerd waar jij naar op zoek bent. 

Voordelen voor de werkzoekende

 • Vacatures: krijg een melding zodra ergens op het internet jouw droomvacature wordt gepubliceerd en wees de eerste die solliciteert.
 • Bedrijfsupdates: volg het bedrijf waar je gaat solliciteren, zodat je weet wat er speelt. Zowel negatieve als positieve publicaties kunnen je helpen om een goed beeld te vormen van het bedrijf.
 • Trends in de sector: nieuwe toetreders, innovaties, fusies en overnames. Blijf van alle relevante ontwikkelingen op de hoogte, zodat je jouw volgende sollicitatiegesprek naar een hoger niveau kunt tillen.
 • Personen: krijg meldingen zodra belangrijke mensen worden genoemd op het internet. Dit kan een invloedrijke professional zijn in jouw branche, maar bijvoorbeeld ook iemand uit je netwerk. Wanneer iemand promoveert of een prijs wint, kun jij de eerste zijn die hem feliciteert.
 • Online voorkomen controleren: door Google Alerts dusdanig in te stellen, kun je een melding ontvangen zodra jouw naam wordt genoemd op het internet. Ideaal om direct actie te ondernemen wanneer een reactie, opmerking of (nieuws)bericht niet overeenkomt met je Personal Brand.
 • Cursussen en opleidingen: krijg een melding zodra nieuwe cursussen of opleidingen worden aangeboden, zodat je nooit achterloopt op de (technologische) ontwikkelingen in jouw vakgebied.
 • Bespaar tijd: door Google het online gedeelte van jouw zoektocht over te laten nemen, kun jij je kostbare tijd besteden aan andere zaken.

De bovenstaande voordelen zijn slechts een aantal algemene voorbeelden. In principe kan alles wat voor jouw persoonlijke situatie relevant is, door Google worden gefilterd. Mits je het correct instelt.

Just try it!
Succes,

Michel

 

PS: Laat je me weten of het gelukt is en of je het leuk zou vinden om de inspiratiesessie “Google als een Guerrilla” te volgen? Dan check ik of we weer een inspiratiesessie kunnen plannen bij LoopbaanLAB Rotterdam.

 

 


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com