Moet Ik Dit Nu Doen?

Written by Michel Jansen 17 december 2017

Om jezelf te helpen je prioriteiten te bepalen, stel je je bij ieder verzoek of taak die je op je afkrijgt, de volgende vraag: Moet ik dit nu doen?

Je stelt deze vraag vijf keer en legt daarbij de klemtoon steeds op een ander woord. Beantwoord je de eerste (of een volgende) vraag met ‘nee’, dan hoef je de overige vragen niet meer te beantwoorden en kun je de taak naast je neerleggen of aan een ander overlaten.

 

?1. MOET ik dit nu doen?

Bepaal de belangrijkheid en noodzaak. Is er een need-to-do of een nice-to-do? Vind je dat je het moet doen, omdat het je nu eenmaal wordt gevraagd, ook al behoort het niet tot jouw takenpakket?

?2. moet IK dit nu doen?

Bepaal of actie van jezelf nodig is. Soms is de beste manier om het wel te doen, maar niet zelf.

?3. moet ik DIT nu doen?

Bepaal de eerstvolgende actie. Is dit hetgeen er moet gebeuren of is er wellicht een beter alternatief? Carlos van @Beveiligingsloket zei ooit “Wat je doet doe je goed, maar doe je wel het goede?”

?4. moet ik dit NU doen?

Bepaal de urgentie. Kan het wachten? Veel zaken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Is de urgentie écht reëel of juist aangedikt door anderen?

?5. moet ik dit nu DOEN?

Bepaal of het een uit te voeren actie is. Moet er überhaupt iets gedaan worden? NON-ACTIE kan ook een hele slimme ACTIE zijn.

? Als er werk op je afkomt zou je overweging er zo uit kunnen zien: Moet er eigenlijk wel iets gedaan worden of kan ik het ook weglaten? En moet het wel echt, is het voor mij belangrijk genoeg om te doen? Ben ik dan degene die het moet doen of kan ik het delegeren? Moet ik dit doen of kan ik beter iets anders doen en moet ik het nu doen of kan het ook volgende week?

De essentie is dat je niet gelijk in actie komt en eerst even de tijd neemt om te bepalen wat het handigst is. Zo kun je de juiste dingen goed doen!

 

Veel effectiever door 5 simpele vragen ! Stel jezelf op de volgende 5 manieren dezelfde vraag: MOET – IK – DIT – NU – DOEN? ?1. MOET ik dit nu doen? Bepaal de belangrijkheid en noodzaak. Is er een need-to-do of een nice-to-do? Vind je dat je het moet doen, omdat het je nu eenmaal wordt gevraagd, ook al behoort het niet tot jouw takenpakket? ?2. moet IK dit nu doen? Bepaal of actie van jezelf nodig is. Soms is de beste manier om het wel te doen, maar niet zelf. ?3. moet ik DIT nu doen? Bepaal de eerstvolgende actie. Is dit hetgeen er moet gebeuren of is er wellicht een beter alternatief? Carlos van @Beveiligingsloket zei ooit "Wat je doet doe je goed, maar doe je wel het goede?" ?4. moet ik dit NU doen? Bepaal de urgentie. Kan het wachten? Veel zaken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Is de urgentie écht reëel of juist aangedikt door anderen? ?5. moet ik dit nu DOEN? Bepaal of het een uit te voeren actie is. Moet er überhaupt iets gedaan worden? NON-ACTIE kan ook een hele slimme ACTIE zijn. ? Als er werk op je afkomt zou je overweging er zo uit kunnen zien: Moet er eigenlijk wel iets gedaan wordenof kan ik het ook weglaten? En moet het wel echt, is het voor mij belangrijk genoeg om te doen? Ben ik dan degene die het moet doen of kan ik het delegeren? Moet ik dit doen of kan ik beter iets anders doen en moet ik het nu doen of kan het ook volgende week? ? DE REFLECTIEWANDELING Vragen die zeker de revue zullen passeren tijdens #DeReflectiewandeling van a.s. zondag. ℹ Er zijn nog tickets verkrijgbaar via www.loopbaanlounge.nl

A post shared by LoopbaanLounge.nl (@loopbaanlounge) on

 


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com