Word starter met werkervaring: Loop stage!

Written by Michel Jansen 10 december 2018

“GEZOCHT: Starter met 8 jaar werkervaring.” Dit zinnetje ontmoedigt het solliciteren voor veel starters. Ondanks dat het zinnetje inhoudelijk niet klopt, starters zijn nieuwkomers en iemand die ervaring heeft is officieel dus géén starter, kunnen onze collega’s op de Werving & Selectie-afdelingen dit soort vacatures opstellen, omdat zij toch veel sollicitaties per vacature ontvangen.

Veel studenten vinden een stage maar een vervelend en verplicht onderdeel van hun studie. Het voelt als een MOETJE. Toch kan een stage bijzonder waardevol zijn voor je loopbaan. Een stage kan er namelijk voor zorgen dat jij van het “Starter-Zónder-Ervaring”-etiketje afkomt, mits je het goed aanpakt.

Ik ben zelf een groot voorstander van praktijkstages. Het thema van mijn afstudeerscriptie was om deze reden dan ook: “Het optimaliseren van het stagebeleid binnen de commerciële dienstverlening”.

Er zijn diverse soorten stages: van snuffelstages en afstudeerstages tot buitenlandse stages. Van maatschappelijke stages en traineeships tot meewerkstages. Ik focus mij in dit artikel voornamelijk op de meewerkstages en geef antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat zijn de voordelen van een stage voor stagiaires?
 2. Wat zijn de voordelen van een stage voor organisaties?
 3. Hoe rond je je stage constructief af?

De voordelen van een stage voor stagiaires

Ondanks dat stages niet bij alle opleidingen verplicht zijn, raad ik studenten, starters en young professionals aan om een stage te overwegen. Tijdens een stage kun jij jezelf klaarstomen voor de arbeidsmarkt en zo andere starters voorblijven.

 • Je bouwt een professioneel netwerk van vakgenoten en klanten op.
 • Je leert oriënteren op de arbeidsmarkt en doet ervaring met solliciteren op.
 • Je leert  theoretische kennis in de praktijk te brengen en ontdekt of het werk überhaupt wel bij je past.
 • Je went aan het werkritme. Het bedrijfsleven is toch anders dan het studentenleventje.
 • Je doet relevante werkervaring op voor je cv en krijgt de kans je te specialiseren. Het doen van een stage-opdracht kost veel tijd, dus kies een onderwerp waarin jij je ei kwijt kunt.
 • Je ontdekt jouw sterke- en verbeterpunten, maar ook of het type bedrijf bij je past.
 • Bij een goed verlopen stage heb je een grotere kans om na je stage bij dat bedrijf te gaan werken. Het bedrijf kent je en weet wat het van je kan verwachten.
 • De kans bestaat dat je een stagevergoeding krijgt. De hoogte verschilt per branche, maar vaak geven bedrijven een kleine vergoeding aan een stagiair. Omdat het bedrijf ook veel tijd besteedt aan begeleiding van de stagiaire, zal de vergoeding vaak niet hoog zijn. Hoewel  het altijd leuk is om te krijgen, is een bedrijf niet verplicht om je een stagevergoeding of reiskostenvergoeding te geven.

stage lopen: moetje of mogelijkheid?

Stage na je studie

Starters en young professionals kiezen steeds vaker voor een stage na hun studie, omdat ze geen ‘echte’ baan vinden. Een stage ná je studie lijkt in het begin misschien onvoordelig, maar het vergroot de kans op een betaalde baan. Werkloos thuiszitten werkt niet motiverend en met een extra stage breid je je cv uit. De werkzaamheden tijdens je stage zijn vaak geen ‘ traditionele stageklusjes’ meer. Door de vele bezuinigingen zijn er gaten ontstaan op afdelingen en deze dienen te worden opgevuld. Jij kan deze gaten in de rol van stagiaire opvullen.

Als stagiaire is het vaak laagdrempeliger om binnen te komen. Een mooie kans om je kennis en kunde te actualiseren.

 De Startersbeurs

Lang niet iedereen kan het zich permitteren maanden achter elkaar voor (bijna) niets te werken. Om deze reden is de Startersbeurs geïntroduceerd. Met deze beurs kunnen starters en young professionals gedurende zes maanden werkervaring opdoen in het bedrijfsleven en zodoende hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en verbeteren. De starters en young professionals ontvangt van de Startersbeurs, via de werkgever, een tegemoetkoming van 500 euro per maand. Daarnaast bouwt de starter voor iedere maand die hij met de Startersbeurs werkzaam is geweest een spaartegoed op van 100 euro.

Voordelen van stages voor organisaties

Een stage is niet alleen goed voor starters, want het bieden van stageplekken heeft ook talrijke voordelen voor organisaties.

 1. Een organisatie kan hiermee een goede naam creëren bij scholen, studenten en de omgeving. Employer Branding is voor elk bedrijf erg belangrijk. Als organisatie kun je je profileren door stagiaires aan te nemen bij scholen in de buurt. Je kunt ook deelnemen aan stagemarkten en banenmarkten.
 2. Door stagiaires in dienst te nemen komt het bedrijf makkelijker in contact met scholen of andere stagebedrijven. Hiermee kan kennis worden uitgewisseld. Scholen en andere bedrijven hebben wellicht kennis en ervaring die het bedrijf kan gebruiken, en andersom uiteraard. Organisaties kunnen bijvoorbeeld gastcolleges verzorgen op school.
 3. Als een stagiaire meewerkt met een vaste werknemer, dan kan deze als goede (lees: goedkopere) ondersteuning dienen. Hiermee haalt de stagiaire toch wat werk uit handen.
 4. Voor veel bedrijven is het bieden van stageplekken een onderdeel van strategische personeelsplanning en valt het deels onder recruitment. Je kunt tijdens de stageperiode goed inschatten of stagiaires voldoen aan de eisen en wensen van het bedrijf. Goed voor de Talent- en Campusrecruitment dus.

Moetje of mogelijkheid?

Stage afronden

Jouw stageplaats kan je toekomstige werkplek zijn. De laatste indruk blijft lang hangen. Goed afscheid nemen is daarom niet alleen een sociale verplichting, het kan ook van belang zijn voor je toekomst. Op de stageplaats hebben veel mensen zich voor jou ingespannen. Neem daarom op een goede manier afscheid.

 1. Bedanken
  Bedank je collega’s voor de mogelijkheid die zij je hebben geboden om stage te lopen en vertel wat je hebt geleerd. Je hoeft ze niet alleen verbaal te bedanken, want het is altijd leuk (én gezellig) om te trakteren op bijvoorbeeld koffie en gebak. Als je in een creatieve bui zit, kun je zelfs een leuk gedichtje schrijven waarin je de ups & downs van je stageperiode ludiek verwoord.
 2. Stageverslag.
  Heb je een stageverslag of onderzoeksrapport geschreven? Geef je manager dan een kopie. De informatie die jij hebt verwerkt kan erg bruikbaar zijn.
 3. Feedback
  Vraag je manager om feedback. De informatie over je sterke en verbeterpunten kun je gebruiken in je volgende baan.
 4. Praat over je toekomstplannen
  Laat je collega´s weten wat je ambities zijn, wat je na de zomer gaat doen en vertel dat je nu en in de toekomst graag gebruik maakt van hun kennis, ervaring, netwerk en adviezen. Je oud-collega’s kunnen erg handig zijn met informatie over vacatures en trends. Vergeet niet: hoewel ze wel willen helpen, zullen velen pas hulp bieden als je er expliciet om vraagt. Doen dus!
 5. Reflecteren
  Wat heb je geleerd? Wat zou je anders doen? Zie je jezelf werken in dit vakgebied of deze organisatiecultuur? Welke andere functies of werkzaamheden binnen de organisatie trekken je ook aan?
 6. Update je cv
  Nu is het tijd om deze ervaringen aan je cv toe te voegen. De details van je prestaties zijn nu nog vers in je geheugen.
 7. Houd contact
  Je blijft zo ook op de hoogte van ontwikkelingen in de markt en binnen de organisatie. Vraag naar de contactgegevens van je collega’s en klanten en voeg ze toe je LinkedIn-contacten (Let op concurrentiebeding). Stuur van tijd tot tijd een bericht waarin je vragen stelt en vertelt over de toekomstplannen,- wensen en vraag waarmee jij hen kunt helpen.
 8. Referenties
  Wellicht willen zij als referent optreden naar toekomstige werkgevers en/of geven zij jou een aanbeveling op LinkedIn. Altijd handig en bijzonder waardevol.

Tot slot

Natuurlijk heb je liever direct een betaalde baan, maar zolang dat er nog niet in zit, zie dit dan als een zijriviertje dat jou naar die geliefde oceaan stroomt.

Veel succes toegewenst aan alle starters mét werkervaring.

———————————————————————–
Dit artikel verscheen eerder op Sollicitatiedokter.nl

Lees ook:
Nieuwe baan? Zo overleef je de proeftijd.


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com