Je stageperiode nog beter afronden zorgt voor kansen

Written by Michel Jansen 12 december 2019

Veel studenten vinden een stage maar een vervelend en verplicht onderdeel van hun studie. Het voelt als een MOETJE. Toch kan een stage bijzonder waardevol zijn voor je loopbaan. Een MOGELIJKHEID dus.

Daarom verzorg ik graag workshops voor studenten waarin ik hen niet alleen leer hoe zij een goede stageplek of startersbaan kunnen identificeren en veroveren, maar ook hoe je een stage goed afrondt.

Een stageplaats kan namelijk je toekomstige werkplek zijn. De laatste indruk blijft lang hangen. Goed afscheid nemen is daarom niet alleen een sociale verplichting, het kan ook van belang zijn voor je toekomst. Op de stageplaats hebben veel mensen zich voor jou ingespannen. Neem daarom op een goede manier afscheid.

Hoe je dit goed doet:

 1. Bedanken
  Bedank je collega’s voor de mogelijkheid die zij je hebben geboden om stage te lopen en vertel wat je hebt geleerd. Je hoeft ze niet alleen verbaal te bedanken, want het is altijd leuk (én gezellig) om te trakteren op bijvoorbeeld koffie en gebak. Als je in een creatieve bui zit, kun je zelfs een leuk gedichtje schrijven waarin je de ups & downs van je stageperiode ludiek verwoord.
 2. Stageverslag.
  Heb je een stageverslag of onderzoeksrapport geschreven? Geef je manager dan een kopie. De informatie die jij hebt verwerkt kan erg bruikbaar zijn.
 3. Feedback
  Vraag je manager om feedback. De informatie over je sterke en verbeterpunten kun je gebruiken in je volgende baan.
 4. Praat over je toekomstplannen
  Laat je collega´s weten wat je ambities zijn, wat je na de zomer gaat doen en vertel dat je nu en in de toekomst graag gebruik maakt van hun kennis, ervaring, netwerk en adviezen. Je oud-collega’s kunnen erg handig zijn met informatie over vacatures en trends. Vergeet niet: hoewel ze wel willen helpen, zullen velen pas hulp bieden als je er expliciet om vraagt. Doen dus!
 5. Reflecteren
  Wat heb je geleerd? Wat zou je anders doen? Zie je jezelf werken in dit vakgebied of deze organisatiecultuur? Welke andere functies of werkzaamheden binnen de organisatie trekken je ook aan?
 6. Update je cv
  Nu is het tijd om deze ervaringen aan je cv toe te voegen. De details van je prestaties zijn nu nog vers in je geheugen.
 7. Houd contact
  Je blijft zo ook op de hoogte van ontwikkelingen in de markt en binnen de organisatie. Vraag naar de contactgegevens van je collega’s en klanten en voeg ze toe je LinkedIn-contacten (Let op concurrentiebeding). Stuur van tijd tot tijd een bericht waarin je vragen stelt en vertelt over de toekomstplannen,- wensen en vraag waarmee jij hen kunt helpen.
 8. Referenties
  Wellicht willen zij als referent optreden naar toekomstige werkgevers en/of geven zij jou een aanbeveling op LinkedIn. Altijd handig en bijzonder waardevol.

De voordelen van stages

In mijn vorige blog lees je meer over de vele voordelen van stages.

Ook samenwerken?

De aankomende periode:

 • Touren wij langs diverse organisaties en onderwijsinstellingen met het workshopprogramma ‘Stage: Moetje of Mogelijkheid‘.
 • Publiceren  wij diverse artikelen met tips en tools voor meer stagesucces.

Ken jij onderwijsinstellingen (ROC/MBO/HBO/Uni) die ook zulke gastlessen of workshops (over o.a. de kansen van stages, jobmarketing, arbeidsethos, LinkedIn, cv, pitchen) willen voor hun studenten of alumni? Let me know.

 

 

Tip: volg de hashtag StageMoetjeOfMogelijkheid

 

Michel Jansen 

📧  


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com