Inspiratietour over het bieden én vinden van betere stages.

Written by Loopbaan Lounge 11 december 2019

🎓 VOOR STUDENTEN

Studenten en onderwijsinstellingen voorzien wij van inspiratie, tips en tools om nog betere stages te vinden. Het begint al bij het beeld over hun aankomende stageperiode. Ik hoor namelijk van veel docenten dat hun studenten de stages als MOETJES ervaren.

Wij geloven dat studenten veel meer uit hun stages kunnen halen.

Een stage is een geschikte manier om het werkveld te verkennen, theorie in de praktijk te brengen en inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten en tekortkomingen. Na afloop van een stage weet je meer over je eigen capaciteiten, wensen en ambities. Daarnaast scannen werkgevers cv’s op dergelijke praktijkervaring: met een stage op je diploma heb je een streepje voor op de concurrentie.

 1. Je opleiding in de praktijk
  Een goede stage biedt een mooie kans om kennis te maken met het veld waarop de theorie van jouw opleiding betrekking heeft. Je krijgt de gelegenheid om inzichten en vaardigheden toe te passen in de beroepspraktijk. De ervaring die je tijdens je stage opdoet, is veelal van grote waarde voor de rest van je studie en je latere loopbaan.
 2. Gat studeren en werken dichten
  Uit onderzoeken komt steevast naar voren dat er een kloof bestaat tussen opleidingen en het werkveld, die pas zichtbaar wordt als afgestudeerden gaan solliciteren. De workshop ‘Stage: moetje of mogelijkheid?’ draagt bij aan een versoepelde overgang van de opleiding naar de eerste baan.
 3. Springplank naar de toekomst en bouwen aan een netwerk
  Een stage blijkt meer dan eens het opstapje naar een baan. Werkgevers vinden het belangrijk dat je niet enkel kennis binnen de opleidingsmuren hebt verworven, maar je competenties ook weet te benutten in een professionele en beroepsmatige setting. Je krijgt gelegenheid te laten zien hoe jouw kennis en vaardigheden tot uitdrukking komen op de werkvloer en hebt na afloop van je stage aantoonbare ervaring opgedaan. Daarnaast leg je belangrijke contacten.
 4. Inzicht in je eigen kunnen en interesses
  Het overgrote deel van de studenten geeft aan onvoldoende zicht te hebben op hun professionele identiteit en kwaliteiten. Studenten die een stage hebben afgerond, hebben een beter beeld gekregen van wat zij (met hun opleiding) kunnen en van welke werkzaamheden zij energie krijgen. Ze solliciteren daardoor gerichter en weten zich met meer zelfvertrouwen te presenteren.

 

 

Kortom:
Tijdens de workshops en careertalks ‘Stage: Moetje of Mogelijkheid’ leren de studenten

 1. anders te kijken naar de arbeidsmarkt
 2. de voordelen van stages te herkennen
 3. hun netwerk uit te breiden
 4. te werken aan hun sollicitatievaardigheden
 5. hoe zij een videopresentatie, cv en LinkedInprofiel kunnen verbeteren (optioneel)


DENK MEE:
Werk jij bij een HOGESCHOOL, ROC of UNIVERSITEIT en denk jij dat jouw studenten extra tools, praktische tips en inspiratie kunnen gebruiken om meer uit hun stageperiode te halen? Stuur mij dan een berichtje.

 

Zij gingen je voor

 

Tip: volg de hashtag StageMoetjeOfMogelijkheid

 

Michel Jansen 

📧  


Over Loopbaan Lounge

Platform voor loopbaaninspiratie, blogs, jobs, workshops, events en meer.

info@loopbaanlounge.nl | http://www.loopbaanlounge.nl