Inspirerende conferentie Opleiding en Werk (sfeerverslag)

Written by Loopbaan Lounge 19 juli 2019

Het was een drukte van belang op woensdag 26 juni bij Albedalocatie Baljuwstraat. Ruim 200 cursisten die een taalcursus volgen bij Albeda Startcollege, Taal & Inburgering, hebben de conferentie Opleiding en Werk bezocht. De cursisten hebben de afgelopen tijd hard gestudeerd om hun niveau van het Nederlands te verhogen. Nu kunnen ze de volgende stap gaan zetten en kiezen wat ze verder willen gaan doen. Om de cursisten hier zo goed mogelijk bij te begeleiden werd speciaal voor hen deze conferentie georganiseerd, met leuke workshops en een grote infomarkt. Ze werden ontvangen door studenten van de opleidingen Luchtvaartdienstverlening en Gastheer/gastvrouw en de heerlijke hapjes en drankjes werden verzorgd door studenten van schoolrestaurant Groos.

Voor anderstaligen en inburgeraars is de weg naar betaald werk of een beroepsopleiding niet gemakkelijk. Als je de taal niet goed beheerst en je bent niet bekend met de wet en regelgeving dan is het fijn als je hierbij hulp krijgt. Na de opening door contractmanager Annette van der Kaay vertelde Melanya Simonyan haar verhaal in een interview door Brigitte Engering, adjunct directeur van Albeda Startcollege. Melanya heeft het succesvolle bedrijf Melanya Wedding & Cake opgezet.

Infomarkt en workshops

In de grote kantine konden de cursisten vervolgens informatie krijgen over diverse opleidingen en het krijgen van hulp bij het vinden van een baan. Ook waren er bedrijven met open vacatures en mogelijkheden tot het volgen van een interne opleiding. Daarnaast werden workshops gegeven over netwerken, het starten van een eigen onderneming, het maken van een goed CV, bokscoaching en nog veel meer.

Wilma Lodder, bedrijfscontactfunctionaris Startcollege, geeft aan dat na de taal- of inburgeringscursus bij Albeda, de cursisten nog vele stappen moeten zetten. “We vinden het bij Taal & Inburgering belangrijk dat cursisten die de Nederlandse taal op A2 niveau hebben behaald, ook geholpen worden bij de vervolgstappen. Er is genoeg werk maar je moet wel de weg weten. Vandaar dat wij bedrijven hebben uitgenodigd die vacatures hebben en opleidingen aanbieden waar ook veel werkgelegenheid in is. Een aantal cursisten heeft vandaag zelfs een baan aangeboden gekregen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je CV op orde is en dat je weet wat netwerken voor je kan betekenen. En voor de ondernemende cursisten was het mogelijk om met diverse partijen een afspraak te maken over het zelfstandig ondernemerschap.”

Leuke reacties

Joyce en Mariska van het Leerwerkloket verzorgden een workshop Kansen op de arbeidsmarkt. “Het is heel leuk om met deze doelgroep te werken, veel cursisten zijn hoog opgeleid in het land van herkomst en zijn erg gemotiveerd. We hebben met een aantal mensen een vervolgafspraak gemaakt!” Ece, 29 jaar, is net klaar met haar inburgeringstraject en vindt de conferentie met de infomarkt een heel goed idee. “Ik wil dierenartsassistent worden en ik heb net een gesprek gehad met iemand van het Studie info punt van Albeda. Ik weet nu welke opleiding ik eerst moet volgen, voordat ik met de opleiding dierenartsassistent kan beginnen.”

Na de intensieve workshops was het tijd om met elkaar in gesprek te gaan tijdens het eten. De horecastudenten hadden een heerlijk buffet verzorgd en er was prachtige muziek. Cursisten, docenten, workshopleiders en organisatoren waren zeer tevreden over de mooie en inspirerende samenwerking. De conferentie is zeker voor herhaling vatbaar.

Bekijk hier meer foto’s van de conferentie Opleiding en Werk.


Over Loopbaan Lounge

Platform voor loopbaaninspiratie, blogs, jobs, workshops, events en meer.

info@loopbaanlounge.nl | http://www.loopbaanlounge.nl