Kun jij je talent in 1 woord benoemen? #OntdekJeTalent

Written by Loopbaan Lounge 19 september 2019

Zo natuurlijk als jouw talent is, zo verstopt kan het inmiddels zijn. Je bent het al zo lang dat je het vanzelfsprekend vindt en bijna vergeet dat je het bent.

Ik heb me er daarom in geoefend de mensen met wie ik werk hun talent in één woord te laten benoemen. Daarmee maken ze het specifiek. Dat is makkelijk te onthouden. Elke keer als dat ene woord voor het eerst bij iemand valt, is dat een indrukwekkende ervaring.

No alt text provided for this image

Het valt voor ons Nederlanders nog niet mee hardop te zeggen waar we steengoed in zijn. Veel mensen geloven zelfs niet dat ze überhaupt een talent zijn. ‘Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’, is er van huis uit ingestampt. Ook in ons onderwijssysteem gaat het er niet om om in één ding supergoed te zijn, maar slaag je met voor elk vak een zesje. In zo’n context is het goed te begrijpen dat mensen sceptisch zijn over hun eigen kwaliteit. Ik blijf dan echter vriendelijk vasthoudend: ik weet zeker dat elk persoon een talent is en gun het dat hij of zij dat zelf ook gaat zien. Tot nu toe was dat in alle gevallen uiteindelijk ook het geval.

Boeiend genoeg kom ik ook regelmatig in een discussie die juist gaat over het tegenovergestelde. ‘Ik heb meer talenten’, zegt iemand dan, ‘Ik kan goed voetballen, ben best goed in het omgaan met mensen en spreek mijn talen’. Dit is in principe waar, maar er zijn twee argumenten om toch tot één woord te komen.

Je talent gaat niet over het ‘wat’, maar over het ‘hoe’.

1. Je aard

Ten eerste gaat je talent niet over het ‘wat’ maar over het ‘hoe’. Het is je aard, die je vervolgens in allerlei activiteiten stopt.

Ik ken verschillende goede voetballers. Mijn broertje Steven bijvoorbeeld. Hij is prof, speelt als verdediger en wordt omschreven als consistent, geconcentreerd en moedig. Hij maakte als jonge speler al een aantal weldoordachte en moedige keuzes. Hij besloot via PEC Zwolle, naar MVV Maastricht te gaan. Na een aantal jaar verdiende hij een transfer naar CSKA Sofia en speelde hier diverse Europa League-wedstrijden.

Mijn neefje Duarte is spits en is erg doelgericht. Hij zou ook precies zo’n type manager zijn: heel doortastend op weg naar het resultaat.

Moh’s talent is vooruitzien en hij speelt zijn hele leven al centraal op het middenveld. Als logistiek manager ligt zijn kracht vooral in het plannen.

Het 'Ontdek je talent'-werkboek dat deelnemers van de workshop ontvangen

2. De gemene deler

Dit brengt me bij het tweede argument. Aan je talent zitten weliswaar verschillende facetten, maar als je goed kijkt, vind je toch een grootste gemene deler. Vat je talent samen in het ene woord dat de vlag is die de hele lading van wie jij bent, het best dekt.

Welk woord dat precies is, weet je als eigenaar van je talent zelf het best. Laat je in die zin niets in de mond leggen. Je kunt deze hulpvragen gebruiken voor aanwijzingen.

  • Waar was je als kind al erg goed in?
  • Wat trekt als vanzelf je aandacht?
  • Wat kun je niet laten te doen of zeggen?
  • Waarvoor krijg je complimenten?
  • Wat was je laatste succes?
  • Wat stoort je? Het omgekeerde daarvan is wellicht je talent.

Zorg voor een rustig moment om deze vragen te beantwoorden. Bij voorkeur ’s ochtends of na een wandeling of sportwedstrijd. Let vooral op het eerste antwoord dat bij je opkomt, maar verdiep wel de clichés. Als er ‘organiseren’ in je opkomt of ‘leiden’ of ‘communiceren’, vraag je dan af wat voor leider, organisator of communicator jij precies bent. Hoe specifieker het woord is, hoe meer het recht doet aan jouw uniekheid. Daardoor is het ook de beste basis voor je eigen leidinggevende stijl.

Workshop ‘Ontdek je Talent’ – Vrije Universiteit Amsterdam

Op uitnodiging van SV Idee, een studentenvereniging met een islamitisch grondslag, verzorg ik op 9 oktober de Loopbaan Lounge workshop ‘Ontdek je Talent‘.

No alt text provided for this image

‘And my success is not but through Allah. Upon him I have relied, and to Him I return.’ [11:88]

De eerste weken van het collegejaar zijn ingegaan, een perfect moment om te reflecteren op je eigen doelen en intenties in sha Allah. Onthoud hierbij hoe belangrijk jouw unieke talent is.

Onze aankomende workshop ‘Ontdek je Talent’ moedigt je aan om je eigen talent te leren kennen en het met plezier in te zetten. Ieder mens is en heeft een uniek talent. Door te werken vanuit dit gegeven ga je je focussen op zaken waar je van nature goed in bent. Een talent overstijgt het niveau van gewone vaardigheden en is daardoor een sleutel naar succes.

Ben jij op zoek naar een plek waar je jouw talent kan vinden en op de juiste manier kan gebruiken? Meld je dan aan via de onderstaande link.

https://svidee.nl/aanmelden-workshop/


Over Loopbaan Lounge

Platform voor loopbaaninspiratie, blogs, jobs, workshops, events en meer.

info@loopbaanlounge.nl | http://www.loopbaanlounge.nl