Een opening creëren tijdens een netwerkbijeenkomst

Written by Michel Jansen 11 december 2014

Iedereen weet het inmiddels: de kans is groot dat je een baan vindt via mensen die je kent, maar dan moet je wel de juiste mensen in je netwerk hebben. Het bijwonen van netwerkbijeenkomsten is een uitstekend middel om je netwerk te vergroten. In dit artikel geef ik tips over hoe JIJ de juiste personen kunt benaderen.

Dagelijks worden er netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Er zijn borrels, bijeenkomsten van vakbonden en vakverenigingen, kennissessies, ontbijtsessies, bedrijfsbezoeken en ik heb zelfs een  ‘VrijdagMiddagCouscous’-bijeenkomst bezocht. De ene bijeenkomst is enorm exclusief, terwijl de andere zeer toegankelijk is. Vaak is het al een kunst op zich om ergens binnen te komen. Ik ga uit van het positieve: je hebt een uitnodiging ontvangen, dus je gaat naar een bijeenkomst om jouw (toekomstige) vakgenoten en/of tipgevers te ontmoeten.

010 inclusief

Voorbereiding

Het is raadzaam om een gastenlijst te vragen, want vaak staan de contactgegevens,  functietitel en de organisatie achter de namen van de aanwezigen. Regelmatig zijn er ook onlinetools waar gasten kunnen inchecken met hun LinkedIn-profiel. Ideaal voor je vooronderzoek. Onderzoek wie een nuttig contact is voor in je netwerk. Nu is het taak om een openingstactiek te bedenken om diegene te benaderen. Maar hoe weet je wat een goede opening is en welke vragen je moet stellen? Om hier antwoord op te krijgen dien je te beseffen welke betekenis ‘netwerken’ voor jou heeft.

010 inclusief

Wat betekent netwerken voor jou?

De betekenis van netwerken is breed. Een onderdeel van netwerken is het verzamelen van informatie en het krijgen van de namen van nieuwe mensen om mee te praten.

Netwerken is in ieder geval niet: iemand direct om een baan, klus of gunst vragen. Door te praten met genoeg mensen en het verzamelen van voldoende informatie, hoor je vanzelf wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Netwerken werkt alleen wanneer er een wederzijds voordelige relatie ontstaat. Een win-winrelatie. Jij en je contactpersoon moeten elkaar iets kunnen bieden, nu of in de toekomst. Netwerken is brengen en halen, geven en krijgen. Denk dus niet “Wat heb ik aan hem?”, maar “Wat hebben wij aan elkaar?” Probeer verbanden te zien en deze daadwerkelijk ook te creëren.

Stel jezelf constant de vragen:

  • Wat kan ik voor die ander betekenen?
  • Met wie kan ik dit contact verbinden?

De bovenstaande vragen dien je in balans te houden met je eigen belangen:

  • een opdracht, baan, klant of kennis vergaren,
  • sociale contacten aangaan en onderhouden,
  • samenwerkingsverbanden aangaan.

Alleen zo ontstaat die win-winrelatie en voelt het niet als een ‘moetje’ voor beide partijen.

010 inclusief

Openen van een gesprek

Je weet nu wie je wilt benaderen en waarom. De eerste benadering moet worden gedaan op een manier die je niet in verlegenheid brengt of je onhandig doet voelen. Sommigen leggen het eerste contact liever per telefoon, anderen via e-mail of juist persoonlijk. Elke benadering heeft zijn voordelen en nadelen, dus gebruik de methode waar jij het meest comfortabel mee bent.

Natuurlijk kun je ‘open-minded’ het contact aangaan, maar het is veel efficiënter en effectiever als je een aantal doelstellingen voor het contact bepaalt. De eerste benadering van een potentiële netwerkcontact moet dit weerspiegelen. Een goede opening zou iets als het onderstaande kunnen zijn. Uiteraard dien je deze openingen aan te passen aan de doelstellingen die je voor elke contactmoment hebt en jouw persoonlijke omstandigheden:

De classics:

  • “Wat brengt jou hier?” (formeler  “In welke hoedanigheid bent u hier?”), of;
  • “Wat is jouw achtergrond?”.

Iets gerichter:

  • Ik kreeg je naam door van XX. Hij dacht dat u misschien in staat bent  om mij wat advies te geven over… / hij dacht dat wij een aantal belangen gemeen zouden kunnen hebben.”
  • “Ik probeer meer te weten te komen over […] en vroeg mij af of je straks 5 minuten hebt zodat ik je een paar vragen zou kunnen stellen over […]. Mijn achtergrond is in  […] en ik denk dat […] ook erg interessant is voor je.”

Je zult merken dat sommige mensen best bereid zijn om je te spreken en anderen iets moeilijker te benaderen zullen zijn. Als je weerstand voelt, probeer dan uit te leggen – zonder opdringerig te zijn – dat je gewoon een praatje wilt maken en je ze wellicht iets te bieden hebt.

Als je nog steeds merkt dat je niet ‘écht contact’ maakt, vat dit niet persoonlijk op, ga gewoon verder naar de volgende contactpersoon op je lijstje. Wellicht ontmoet je wel iemand die in de sector werkt waar jij ook wilt werken. Uiteraard hoef je je niet strikt aan je lijstje te houden. Je weet immers nooit wie er nog meer rondloopt.

010 inclusief

Structureren van het netwerkgesprek

Door het gesprek te structureren vergroot je de kans dat jij je vooraf bepaalde doelstellingen behaald. Wees duidelijk over wat je kunt aanbieden en wilt krijgen. Start het gesprek lekker luchtig, door te zorgen voor een klik. Introduceer jezelf kort en bondig en toon interesse in het verhaal van de ander. Tussendoor probeer je de juiste informatie te verzamelen door antwoord te krijgen op vragen die er voor jouw carrière echt toe doen!

Oriëntatievragen die je kunt stellen

  • Kun je me iets vertellen over wat jij precies doet?
  • Hoe ben je begonnen op dit gebied ?
  • Wat zie jij als de grootste verschillen tussen je eigen organisatie en de concurrenten ?
  • Welke eigenschappen denk je dat jouw organisatie zoekt bij nieuw personeel?
  • Ik zie weinig vacatures bij [….]. Mag ik vragen hoe jij bij dit bedrijf terecht bent gekomen?
  • Welk advies zou je aan een starter geven die in deze sector wilt werken?
  • Hoe zou ik mij kunnen voorbereiden op het verkrijgen van een baan in deze sector?
  • Denk je dat mijn ervaring en vaardigheden passen in dit bedrijf/sector?
  • Welke mogelijkheden zie je in de toekomst voor deze sector?

Vragen om contact te leggen

  • Wie denk je dat ik moet ontmoeten in jouw organisatie/sector?
  • Ik heb gehoord dat er een aantal […]. Weet jij soms wie dat zijn?
  • Weet jij meer van hun achtergrond? Voor welke organisaties werken zij?
  • Zou je me kunnen voorstellen?

Vragen ter afsluiting

  • Met wie raad je me aan hier verder over te praten?
  • Zullen we een keer een kopje koffie drinken om hier verder over te praten? Ik trakteer!

Geef de ander de tijd om na te denken over zijn antwoorden, maar probeer het wel een gesprek het houden en geen verhoor of interview. Maak notities, het laat zien dat je de waarde van zijn antwoorden en informatie die je krijgt serieus neemt.

 010 inclusief

Kwalitatief versus kwantitatief netwerken

Zorg ervoor dat je de namen van een paar andere mensen die je zou moeten ontmoeten krijgt. Vraag of je geïntroduceerd kunt worden. Zo niet, noem dan, zodra je contact opneemt, de naam van diegene die jou zijn naam gaf en de reden dat je zijn of haar gegevens hebt gekregen. Benader tijdens een netwerkbijeenkomst minstens twee nieuwe contactpersonen. Het is de beste manier om je netwerk uit te breiden. Maar let wel… Ga niet als een kip zonder kop op iedereen afstormen.

Ik heb vrienden waarvan ik vermoed dat zij ‘netwerken om te netwerken’. Die spreken op een bijeenkomst minstens 30 personen aan, strooien met hun visitekaartjes alsof het een waardeloos huis-aan-huisfoldertje is en zeggen dan trots: “Zo Mich, ik heb vandaag echt goed genetwerkt.” Vorige week sprak ik dame tijdens een training. Zij vertelde juist: “Ik heb liever twee goede gesprekken, dan veertien gesprekken die mij geen handvatten hebben gegeven.” I couldn’t agree more: kwali,- boven kwantiteit!

 010 inclusief

Laatste tips

Verwacht niet te veel van de eerste ontmoeting met een nieuwe contactpersoon. Je komt dan ook minder opdringerig over. Bereid je wel goed voor, want daarmee vergroot je de effectiviteit en efficiëntie. Netwerken leidt niet altijd tot directe resultaten, het is een cumulatief proces, hoe meer je je bezigt met iemand, hoe meer je terugkrijgt. Streef naar een warme relatie, één die je van tijd tot tijd kunt uitbouwen.

Dat is pas echt netwerken!

 

Michel

Dit artikel schreef ik in 2013 voor de Sollicitatiedokter.nl

De bijgevoegde foto’s zijn gemaakt door Sidris van Sauers van 010Inclusief


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com