Tips voor je cv: “Vaak word je in tien seconden gescand” – bij FunX

Written by Loopbaan Lounge 24 mei 2018

Een goed cv maken blijkt vaak nog best lastig. Hou je het zakelijk of mag het wat creatiever? Wat moet er wel of niet instaan? ‘CV-dokter’ Michel Jansen van Loopbaan Lounge gaf de FunX-luisteraar een aantal handige tips.

“Het belangrijkste is dat je cv bij jou, de functie en de organisatie past. En het is ook nog een bonus als je een soort van spion in de organisatie hebt, die je kan vertellen wat voor type persoon de geadresseerde is.” 

BIJBAANTJE

Een vraag die velen hebben, is of je je bijbaantjes ook op je CV moet vermelden. Michel adviseert om dat alleen te doen als de ervaringen die je toen hebt opgedaan, ook aansluiten op de functie waarvoor je solliciteert.

NIET TE LANG

Een CV hoeft geen pagina’s lang te zijn. “Vaak word je in tien seconden al gescand.” 

 

 

TIPS OP EEN RIJTJE

Michel heeft als extraatje nog een lijst met heldere andere tips opgesteld:
1. Titel van je cv: Geef je cv een titel. Jouw naam en de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld: ‘Michel Jansen – Trainingscoördinator’
2. Foto: kies een foto die H.A.P. is.
– (H)erkenbaar: dezelfde foto als je LinkedIn/Twitterprofiel. Goed formaat en contrast met de achtergrond.
– (A)uthentiek: blijf jezelf, maar wel de beste versie van jezelf.
– (P)rofessioneel: de foto dient te passen bij de functie.
Als je solliciteert bij een bank zet je sneller een ‘zakelijkere’ foto, dan wanneer je solliciteert bij FunX. Zorg dat je met je foto ‘naar je CV kijkt’ i.p.v. cv af.
3. Contactgegevens: noem dit kopje ‘Contactgegevens’ i.p.v. ‘Personalia‘. Je geboorteplaats of burgerlijke staat zijn vaak niet relevant.
4. Profiel: hier geef je een omschrijving van jezelf. Wat doe je graag? Wat voeg je toe? Wat is je ambitie? Wat wil je daar leren? Vraag aan je netwerk hoe zijn je omschrijven en schrijf dan ‘ik word door mijn collega’s omschreven als een…”
5. Creativiteit: Je cv pimpen of creatiever maken? Alleen als het past bij de geadresseerde, de organisatie en functie.
6. Gekleurde kopjes: Als je je cv wil opfleuren, denk dan ook eens aan de huisstijlkleuren van de organisatie.
7. Werkervaring & Opleiding: als je werkervaring relevanter is dan je opleiding, noem deze dan eerst. Maak de omschrijving van je taken toekomstgericht. Wat heb je hier geleerd? Wat heb je bereikt? Wat neem je mee?

Voorbeeld: Als je in een supermarkt hebt gewerkt heb je wellicht ook ervaring op gedaan met leidinggeven (aan je team), verantwoordelijkheid, omgaan met geld (kassa), personeelsplanning maken (vulploeg) en deadlines (werk af voor sluitingstijd)

8. Functietitels: Pas de functietitels eventueel aan aan die van je targetorganisatie.
9. Opleiding: noem ook relevante modules, projecten en vakken.
10. Referenties:beschikbaar op aanvraag’. Dan heb je nog tijd om jouw referenten te informeren. Geef ze ook aan wat je graag benadrukt wilt hebben.
11. Nevenactiviteiten: maak je cv persoonlijker. Als je in het weekend iets doet dat jouw geschiktheid benadrukt: noem het! Bijvoorbeeld: vrijwillig Penningmeester bij een voetbalclub. Even in hokjes denken: Als je marathonloper bent = doorzettingsvermogen & discipline. Schakers = geduld en focus.


Over Loopbaan Lounge

Platform voor loopbaaninspiratie, blogs, jobs, workshops, events en meer.

info@loopbaanlounge.nl | http://www.loopbaanlounge.nl