Van grijze naar gekleurde muis? Check je loopbaanwaarden!

Written by Michel Jansen 25 maart 2019

Natuurlijk word je aangenomen voor je talenten, kennis en ervaring. Eenmaal bezig gaat het vervolgens snel om wat je met deze talenten, kennis en ervaring doet. Dus over je houding en gedrag.

In gedrag zit veel meer dan alleen je talent. Hierin komen namelijk ook altijd jouw waarden tot uiting. Wat gebeurt er als jouw belangrijkste waarden niet genoeg terugkomen in je werk?

Alle werknemers zijn in te delen in drie categorieën:
1. gekleurde muizen, oftewel bevlogen werknemers,
2. grijze muizen, gezonde maar niet bevlogen werknemers en
3. gestampte muizen, werknemers die gebukt gaan onder stress en verzuimen.

 

Zo’n 10 procent heeft last van burn-out, het tegendeel van bevlogenheid. De grootste groep is dus een grijze muis.

Uit onderzoek van ArboNed blijkt dat slechts 12 procent van alle werknemers in de categorie ‘gekleurd’ valt.

Slechts 12 procent. Dat is super weinig. Ik vind dit eerlijk gezegd zelfs rampzalig, want verkeerd werk is gewoon slecht voor je. Je hebt namelijk heel veel te verliezen als je genoegen neemt met werk wat niet bij je past. Je bent er een stuk minder leuk van, voegt minder waarde toe voor de wereld, je bent een stuk minder prettig gezelschap!

En de andere kant is ook waar:
Je hebt zoveel te winnen als je achter je droombaan aan gaat. De gekleurde muizen zijn zoveel leuker, prettiger en waardevoller.

Daarom geloof ik in werk als platform voor geluk. Je werk is, in mijn ogen, een van de meest waardevolle dingen die je als mens te bieden hebt. Door het juiste werk te doen, creëer je voor jezelf en voor de mensen om je heen het leukste leven wat je kunt.

Vacatures

Nog steeds kiezen wij een baan op basis van de beschikbare vacatures of omdat “het zo’n bekende multinational is”, maar de reden waarom we stuk lopen op een baan, tegen een burn-out lopen, ontslag krijgen of zelf denken “F**k it, deze baan is niks voor mij” heeft vaak te maken met het feit dat we onvoldoende zorg dragen voor onze waarden in ons werk. Onze loopbaanwaarden.

Onze loopbaankaarten helpen je bij het beantwoorden van je loopbaanvragen

Loopbaanwaarden

Als je je loopbaanwaarden kent, kun je gerichter werken naar het verhogen van je werkplezier. Je ervaart meer plezier in je werk als jouw drijfveren en kwaliteiten matchen met je werk(omgeving). Je drijfveren geven aan waarom je iets graag doet en vormen de kernwaarden in je werk. Het kennen van je loopbaanwaarden is dus een essentieel onderdeel van jouw eigen ‘#werkgelukpuzzel’.

Tijdens de interactieve workshop ‘Droombaan of brood op de plank’

Intrinsieke en extrinsieke loopbaanwaarden

We hebben allemaal intrinsieke en extrinsieke loopbaanwaarden. Intrinsieke loopbaanwaarden hebben te maken met het daadwerkelijk uitoefenen van je beroep. Voorbeelden hiervan zijn ‘anderen helpen’, ‘uitdagend werk doen’ en ‘autonomie hebben‘.

Extrinsieke loopbaanwaarden zijn verbonden met de zaken die komen kijken bij het uitoefenen van je beroep. Deze verwijzen naar de zaken die je door je werk krijgt i.p.v. wat je erin stopt.  Voorbeelden zijn: “Goede verdiensten“, “erkenning” en “zekerheid“.

Zo ontdek je jouw loopbaanwaarden

Het negeren van je eigen loopbaanwaarden verkleint de kans op werkplezier. Daarom is het belangrijk dat je ze op tijd identificeert. Om dit te doen hebben wij een simpele oefening voor je: de waardenoefening.

De eerste stap naar meer werkplezier is het kennen je van de loopbaanwaarden

Waardenoefening:

  • Maak eens een top tien van jouw belangrijkste waarden in je werk.
  • Noteer van elke waarde wat deze voor jou precies betekent.
  • Noteer ook waarom dit zo belangrijk voor je is. En waarom nog meer?
  • Stel je dat deze top tien compleet aanwezig is in jouw werk, zou er iets kunnen gebeuren waardoor je toch weggaat? Of als er aan geen van deze waarden in je werk wordt voldaan, zou er dan iets gebeuren waardoor je toch blijft? Mogelijk dat je nog een belangrijke waarde vindt.
  • Leg deze lijst eens naast jouw huidige functie en bepaal of en hoe aan deze waarden wordt voldaan.
  • Waar liggen de verbeterpunten?

https://www.instagram.com/p/BckKzmFj7Mr/?taken-by=loopbaanlounge

Je hebt nu een goed overzicht waarmee je in gesprek kunt gaan met jezelf en je baas om te bekijken waar de mogelijkheden tot verandering liggen.

Heel veel succes.

Let op: De uitkomst van de waardenoefening is een momentopname en dient als hulpmiddel om te achterhalen wat voor jou van belang is in je baan.

Inspiratiesessie Droombaan of brood op de plank

Dit is één van de thema’s die wij bespreken tijdens de sessies Droombaan of Brood op de plank. Dit doen wij niet alleen met studenten of werkzoekenden, maar ook voor werkgevers die hun medewerkers in beweging willen krijgen of houden.

Incompanysessie ‘Droombaan of Brood op de plank’


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com