Wat moet je nou met LinkedIn uitnodigingen van onbekenden?

Written by Michel Jansen 21 september 2017

Na iedere training of careerevent die wij organiseren stroomt mijn mailbox vol met LinkedIn-uitnodigingen. Het leukst vind ik het als het uitnodigingen zijn van de bezoekers of (potentiële) samenwerkingspartners, maar ik krijg ook een hoop uitnodigingen van onbekenden. Vaak ook zonder begeleidende tekst of introductie. Wat doe jij met zo’n uitnodiging zonder introductie?

‘I’d like to add you to my professional network because I trust you’

Dit stond er automatisch bij als je de uitnodigingstekst niet invoerde of aanpaste. Ikzelf accepteer niet zomaar iedere uitnodiging. Ik wil graag weten wie je bent. Wat je leuk vindt. Waarmee ik je kan helpen. Of natuurlijk: Hoe jij mij kan helpen. Sommige van mijn collega’s accepteren heel bewust wel iedere uitnodiging. Dat kan en mag natuurlijk allebei, want er zijn namelijk twee stromingen binnen Linkedin.

  1. Mensen die zoveel mogelijk connecties willen.
  2. Mensen die de connecties (min of meer) zorgvuldig selecteren.

Ikzelf vertel de bezoekers altijd dat ik graag met ze link, maar dat ik het erg handig vind als ze een persoonlijk berichtje toevoegen bij de uitnodiging. Dan weet ik precies waar ik je heb ontmoet, wie je bent en of/waar ik je eventueel zou kunnen aanbevelen.

LIONs – LinkedIn Open Networkers

Op LinkedIn zijn ook LIONs (LinkedIn Open Networkers) te vinden. Dit zijn leden die zo veel mogelijk nieuwe contacten proberen toe te voegen, ongeacht of ze de betreffende mensen nu persoonlijk kennen of niet.

Een aantal LIONs heeft bericht ontvangen waarin staat dat ze een nieuw opgelegde connectielimiet van 30.000 leden hebben overschreden. LIONs zeggen dat ze uitnodigingen hebben liggen die ze door deze restrictie niet kunnen accepteren.

De beslissing om het gedrag van de LIONs aan banden te leggen kwam enkele weken nadat CIO.com een artikel plaatste over LinkedIn en de gebruikersgroep. In het artikel werden de LIONs in het gunstigste geval omschreven als een groep die onbekenden de weg helpt te vinden binnen de service, wat kan leiden tot nieuwe banen of zakelijke overeenkomsten. In het meest ongunstige geval worden de LIONs door critici omschreven als naamverzamelaars die er slechts op uit zijn met behulp van hun contactenlijst zo veel mogelijk nietsvermoedende medeleden te spammen.

Rob “Verbinder” Mes
Ik heb zelf ook een connectie met een aantal ‘groot netwerkers’. Een van hen, Rob Mes, heeft inmiddels 52.000 connecties en volgers. Rob Mes staat bekend als iemand die met zijn ‘kruiwagen’ werkgevers en werkzoekenden via LinkedIn met elkaar in contact brengt. Uit de aanbevelingen bij zijn profiel blijkt inderdaad dat daar verschillende matches uit zijn voortgekomen. Mes doet dat door werkzoekenden te vragen om een kort visitekaartje te maken voor de gezochte baan. Vervolgens publiceert Mes dat op zijn pagina, zodat al zijn connecties deze presentatie kunnen zien en delen. „Dertigduizend views is heel normaal. Daar krijgen mensen aanbiedingen uit.” Zei Rob tegen journalist Inge Janse in de NRC.

Ook recruiters, tot de grootste bureaus aan toe, benaderen hem om geschikte kandidaten te vinden.

Journalist Inge Janse bezocht ook eerder onze Loopbaan Lounge en schreef hierover in de NRC.

LinkedIn uitnodigingen van onbekenden accepteer ik

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Zoals je in bovenstaande poll kunt zien beantwoord iedereen een LinkedIn uitnodiging van een onbekende op zijn of haar eigen manier. Persoonlijk vind ik dat er nog teveel connectieverzoeken worden verzonden zonder persoonlijk bericht. Enerzijds door onwetendheid, anderzijds uit gemakzucht of andere redenen. Je bepaalt zelf wat je doet.

Ik link zelf niet graag met bedrijven die een gebruikersprofiel hebben. Als ik je organisatie wil volgen, dan volg ik wel je bedrijfspagina of groep. Uiteraard link ik wel graag met de mensen achter de bedrijfspagina’s.

Reageren op een uitnodiging

Wil je een bericht sturen n.a.v. een uitnodiging (zonder introductietekst) van een onbekende ? Dan zou je het volgende kunnen sturen:
1. “Wat ben je?”
2. “Wat môh je?”

(Nee, nu serieus. Ik ben eigenlijk altijd serieus. Jullie kennen mij.)
– Bedank voor de uitnodiging
– Vraag hoe diegene op je profiel is gekomen
– Wat de reden is voor de uitnodiging
– Vraag wat diegene doet en interesseert
– Geef aan of je wel of niet openstaat voor uitnodigingen van mensen die je (nog) niet kent
– enz, enz.
Get to know them!

HOEDAN?!?

De persoonlijke boodschappen bij een connectie verzoek zijn een beetje verstopt.

  • Klik bovenaan in het menu op het poppetje (naast je profielfoto).
  • Dan zie je de laatste 3 connectieverzoeken die je ontvangen hebt.
  • Klik op ‘alles beheren’ / ‘alles weergeven’.
  • Dan krijg je een overzicht van alle uitnodigingen.

LET OP: klik niet meteen op het vinkje om een uitnodiging te accepteren.

Screenshot LinkedIn uitnodigingen

Screenshot LinkedIn uitnodigingen

Dit kun je zeker ook via de mobiel of tablet doen, door de ‘desktop- of webversie’ op te vragen.
of

Via Twitter kreeg ik een mooie aanvullende tip van Silvia:

Winnen met Linkedin – inspiratiesessies

Wil jij ontdekken hoe jij de juiste connecties vindt en hoe je ervoor kunt zorgen dat meer van jouw verzoeken wél worden geaccepteerd? Meld je dan aan voor de workshop ‘Winnen met LinkedIn’.

 

Kom ook en ontdek de vele (verborgen) mogelijkheden die Linkedin je biedt.

Michel
Mijn profiel op LinkedIn:  http://linkedin.com/in/micheljansen83
Loopbaan Lounge op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/11259356/

PS: Mocht je mij toevoegen aan je Linkedinnetwerk, vergeet je er dan geen persoonlijk bericht bij te plaatsen?

Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com