Pitch als een TEDx spreker (10 tips)

Written by Loopbaan Lounge 15 september 2017

Of je nu naar netwerkbijeenkomsten gaat, voor grote groepen mag spreken of een verkoopgesprek moet houden… Jezelf goed presenteren is belangrijk! Je laat een indruk achter op anderen. Jij wilt dat deze indruk verpletterend is toch? Dankzij deze 10 tips word jij misschien wel de volgende TEDx spreker.

1. Voorbereiden

Een juiste voorbereiding is het halve werk, klinkt cliché maar het is wel waar. Zorg dat je altijd voorbereid bent, ook al heb je weinig tijd. Word je onverwachts gevraagd iets over jezelf te vertellen of een korte presentatie te geven over je werk? Zoek dan even een moment om te bedenken wat je gaat vertellen, voor wie je dat gaat doen en hoe je dat aanpakt.

Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden

2. Structuur

Zorg dat mensen jouw boodschap kunnen volgen. Dit doe je door structuur aan te brengen. Handig is om daarbij de ‘drieslag’ te maken. Deel je verhaal of presentatie op in 3 delen: begin, midden, eind. Noem in elk deel steeds drie punten. Zo houd je je presentatie simpel en overzichtelijk. Dat is prettig voor jezelf en de luisteraars.

3. Storytelling

Ze zeggen: facts tell, stories sell. Een verhaal blijft hangen, maakt indruk en brengt de boodschap over. Over jezelf, over je jeugd of over een anekdote die samenhangt met de inhoud van je presentatie. Gebruik voorbeelden, beelden en metaforen. Laat alle zintuigen van het publiek
geprikkeld raken.

4. Interactie

Presenteren is communiceren. Presenteren is een dialoog. Daar hoort bij dat je in contact bent met anderen. Jezelf presenteren doe je niet met een monoloog. Maak contact met je publiek. Stel dus bijvoorbeeld ook enkele vragen.

5. Wees authentiek

Jezelf goed presenteren begint met zelfkennis. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Probeer niet als Steve jobs of Tony Robbins te gaan doen. Wees trots op jezelf.

6. Taalgebruik

Spreek kort en bondig, gebruik heldere taal. Schrap de opvulsels, de stopwoorden. Vermijd woorden en zinnen als:

  • zeg maar,
  • als het ware,
  • in principe,
  • hoe zal ik het zeggen,
  • laat ik het zo zeggen,
  • uh,
  • enzovoort,
  • etcetera,
  • eigenlijk.

7. Pauzes

Een van mijn favoriete quotes op het gebied van spreken is: Mensen beginnen pas met luisteren als jij stopt met praten. Laat af en toe een pauze vallen. Gun je publiek even de tijd, om te luisteren, om de informatie uit je presentatie te verwerken. Laat hen naar je kijken en horen
wat je te zeggen hebt. Gebruik deze pauze ook om na te denken over je formulering, om even om je heen te kijken en te luisteren.

8. Vermijd cliches

Wees origineel. Voorkom termen die iedereen gebruikt: “Think outside the box “, “geef 110%”, “stap uit je comfort zone” etc. Daarmee ben je niet echt onderscheidend. Geef concreet aan wat jou anders en bijzonder maakt. Je wilt dat de ander een helder beeld heeft van jouw toegevoegde waarde, unieke kwaliteiten en expertise en wat jou als persoon kenmerkt.

9. Wees enthousiast

Enthousiasme is de sleutel om je toehoorders ook enthousiast te maken. Als jij ervoor zorgt dat je zelf enthousiast bent over hetgeen je te vertellen hebt, zullen je toehoorders dat ook zijn. Als je iets wilt overbrengen dan kun je dat alleen doen als je ook passie toont voor datgene wat je wilt vertellen.

Didi leert je spreken als een TEDx spreker

Dirceu ‘Didi‘ da Silva tijdens loopbaanevent #Job010

10. Lichaamstaal

Neem een open en ontspannen houding aan. Sta rechtop en maak oogcontact met je gesprekspartners. Dit komt eerlijk, oprecht en serieus over. Als je continu afdwaalt met je blik, kan dit blijk geven van desinteresse of onrust.

Deze tips helpen je om ook op een podium jezelf te zijn en goede presentaties te geven. We luisteren het liefst naar iemand die authentiek is en ons meeneemt in haar of zijn verhaal. De basis voor een krachtige presentatie ligt bij jezelf. Laat zien wie je bent en laat horen wat je kunt.

 

Dirceu ‘Didi’ da Silva
Sprekerscoach, TEDx spreker

Dirceu da Silva Didi sprekerscoach TEDx Rotterdam Pitch Jezelf workshop

Wil je leren presenteren als een TEDx spreker?

Boek dan één van onze trainingen of de Powerpoint Karaoke Lounge.


Over Loopbaan Lounge

Platform voor loopbaaninspiratie, blogs, jobs, workshops, events en meer.

info@loopbaanlounge.nl | http://www.loopbaanlounge.nl