Meer Me Time voor meer werkgeluk (3 tips)

Written by Armin DC Real 15 november 2017

Het is de Week van de Werkstress. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkgeluk te vergroten. Ook de Loopbaan Lounge doet dit jaar weer mee. Dit doen wij o.a. met de speciale editie van de Powerpoint Karaoke Lounge over Werkgeluk en Droombanen, de workshop Werkplezier & Arbeidsethos (29 nov. in De Nieuwe Poort) en diverse blogs.

De eerste in deze serie is van lifecoach en coördinator van het lesprogramma Weerbaar Naar Succes: Armin.

Geluk. Waar vind je dat? We leven in een wonderlijke tijd. Nooit eerder was er meer welvaart, luxe en technologische hoogstand op de aarde. Social media heeft de hele wereld digitaal verbonden. Ondanks dat we verbonden zijn en welvarender dan ooit tevoren, zijn wij als generatie niet gelukkiger dan ooit tevoren. Hoe vind je geluk in een wereld waarin alles sneller lijkt te gaan? Ik heb drie tips voor je.

1. Wees stil.

We zijn verslaafd aan continu piekeren en stressen. Of je nu een opleiding moet kiezen, de liefde wilt vinden of je roeping in het leven wilt weten. We hebben vaak meer vragen dan antwoorden. Daardoor kunnen we ons soms verloren voelen of het idee hebben dat we vastzitten. Een manier om uit deze verslaving te stappen is een uur in totale stilte te zitten.

Bewustzijn is de eerste stap richting geluk.

Zorg ervoor dat je alle afleidingen uit de omgeving blokkeert. Observeer wat er allemaal in je geest omgaat. Bekijk alle gedachten die opkomen. De meeste mensen zullen enorme weerstand krijgen bij dit idee. Hoe waanzinnig is dat nou om een uur lang op een stoel te zitten en alles te observeren? Onmogelijk! Echter, als je de tijd neemt zul je gauw merken hoeveel weerstand er in je opkomt. Negatieve gedachten, jeuk, ongeduld, of een enorme drang om je mobieltje te checken. Neem dit alles waar en word bewust van wat er in je omgaat. Bewustzijn is de eerste stap richting geluk.

Meer Me-Time voor meer werkgeluk

Samen met Shachar in de Me-Time Area bij loopbaanfestival Careerfest

2. Observeer.

Je kunt alleen dingen veranderen waar je bewust van bent. Vaak zijn we ons niet eens bewust van hoe wij ons gedragen. Dit komt doordat ongeveer 95% van ons gedrag wordt aangestuurd door ons onderbewustzijn. Kortom, wat we doen, denken en voelen gebeurt automatisch. Wil je je resultaten veranderen, dan zul je je eerst bewust moeten worden van je dagelijkse gedachten, emoties en acties. Observeer wat jij vaak tegen jezelf zegt. ‘Ik ben niet slim genoeg. Rijk worden is onmogelijk. Anderen kunnen het beter dan ik.’ Dit zijn allemaal beperkende gedachten die de meesten van ons continu
tegen zichzelf herhalen. Word bewust van het onbewuste, dan pas kun je veranderen.

Geluk is een werkwoord

3. Trek je overtuigingen in twijfel.

De waarheid is dat we al onze overtuigingen overgenomen hebben van anderen. Vrijwel iedereen heeft overtuigingen die volstrekt belachelijk zijn en je niet ondersteunen in gelukkig zijn (zoals ‘ik ben niet goed genoeg’). Pas wanneer
we inzien dat een overtuiging niet waar is kunnen we het loslaten.

Wat zijn jouw overtuigingen over geluk? Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? En is het waar dat je zonder datgene nooit gelukkig zal zijn?

Veel geluk toegewenst!

 

Armin.
Bekijk ook www.facebook.com/ADCreal


Over Armin DC Real

Armin is naast basketbalcoach en coördinator van het programma ‘Weerbaar naar Succes’ een groot liefhebber van alles dat met ‘persoonlijke ontwikkeling’ te maken heeft. Na het succesvol afronden van zijn universitaire opleiding ontdekte hij wat hij écht wilde: anderen helpen aan een gelukkiger en bewuster leven. Dat doet hij met zijn lezingen, trainingen, blogs en videos.

adizda@live.nl |