Geen vacature? In 6 stappen toch aan tafel!

Written by Michel Jansen 3 maart 2019

Afgelopen donderdag mocht ik de deelnemers van de masterclass ‘Van werk zoeken, naar werk vinden’ in Gouda voorzien van concrete tips en een stappenplan voor het bellen naar een potentiële werkgever.

Hier gebruikte ik onder andere de paarse loopbaankaarten voor. Hierin deel ik namelijk een stappenplan wat ervoor zorgt dat je aan tafel komt bij een organisatie van je targetlist.

Vandaag deel ik een andere stappenplan die zo eenvoudig is, dat het mij dagelijks verbaast dat het nog niet zo breeduit wordt toegepast. Ik hanteer dit zelf in mijn dagelijkse processen en leer dit ook aan de deelnemers van de workshops.

Het proces bestaat uit de volgende zes stappen:

STAP 1: Jouw targetlist

Op basis van een doelgroepomschrijving of targetlist bepaal je bij wie je in beeld wilt komen. Natuurlijk zorg je ervoor dat je propositie goed en helder zichtbaar is op je profielen.

Juist door een specifieke positionering qua doelgroep te kiezen, ben je duidelijk naar de markt en kan men je goed in een ‘hokje’ plaatsen. Hoe duidelijker, hoe beter dit bij je doelgroep blijft hangen.

Je wordt namelijk toch wel in een hokje geplaatst, bepaal zelf welk hokje dat is.

STAP 2.

Met behulp van de ‘advanced zoekopdracht’ op Google of LinkedIn zoek je mogelijke prospects.

De criteria die je hiervoor hanteert kan bijvoorbeeld zijn:
– “Bedrijven 11-50 en 50-200 werknemers”
– “HR”

De lijst die hieruit komt sla ik op of ik zet er een ‘Google Alert‘ op, waarna ik wekelijks een melding kunnen ontvang of er mensen aan de lijst zijn toegevoegd (dit omdat mensen hun profiel wijzigen of een nieuwe functie hebben gekregen).

Let op: ga uit van mensen die de laatste 30 dagen actief zijn geweest op LinkedIn. Hierdoor wordt je lijst korter, maar heb je wel meer kans op succes.

STAP 3.

Bekijk de profielen in de lijst (selecteer de mensen die de laatste 30 dagen actief zijn geweest op LinkedIn) en bezoek profielen die je interessant lijken. Die profielen die echt interessant zijn, sla je binnen bijvoorbeeld Sales Navigator op als ‘lead’. Als je binnen een paar dagen niet verder in contact komt met deze lead, houdt LinkedIn Sales Navigator voor je bij wanneer deze lead wijzigingen heeft of wanneer deze lead iets post.

STAP 4.

Omdat je bent uitgegaan van actieve personen op LinkedIn, bestaat er een grote kans dat deze persoon terugkijkt op jouw profiel. Alleen al om die reden moet je profiel dus perfect in orde zijn. Je profiel moet communiceren wat je bezoeker aan je heeft en welk resultaat je hem biedt.

In ons werkboek ‘Winnen met LinkedIn‘ leren wij je hoe je je LinkedInprofiel nog beter kunt instellen.

Uit het werkboek ‘Winnen met LinkedIn’

Uit het werkboek ‘Winnen met LinkedIn’

STAP 5.

Je gaat de (LinkedIn)verbinding met elkaar aan. Hierin bestaan twee mogelijkheden:
– Bij het bezoeken van je profiel nodigt hij jou uit
– Je hebt gezien dat hij jou heeft ’terug-bezocht’ en nu nodig jij hem uit om te connecten
(Let op: voeg ALTIJD een uitnodigingstekst toe). In een mijn blog ‘Wat moet je met Linkedin-uitnodigingen van onbekenden’ leg ik uit waarom. Lees blog.

STAP 6.

Tot nu toe waren alle stappen nog niet zo bijzonder en uniek. Deze laatste stap is waar het verschil wordt gemaakt. Die mensen, met wie je bent verbonden én die je interessant vindt als lead: bel je op.

Je stelt jezelf voor en je vertelt bijvoorbeeld dat je graag iedereen uit je netwerk, ook je online netwerk, wat beter wilt leren kennen. Als het gesprek verder gaat, benadruk je een paar keer dat dit géén sollicitatie- of verkoopgesprek is en daar gedraag je je dan ook naar.

Benadruk dat dit géén sollicitatie- of verkoopgesprek is

In de praktijk zul je merken dat de kansen je nu om de oren schieten. Het is natuurlijk verder aan jou wat je met deze kansen doen…

Krijg je de persoon niet direct te pakken, dan stuur je hem een bericht via het berichtengedeelte van LinkedIn.

Hierin introduceer je ook de reden van het bellen: namelijk een netwerk- of vakinhoudelijk gesprek. Vaak kun je dan tot een belafspraak komen.

In de paarse loopbaankaarten vind je een overzicht van wat je dan exact zou kunnen bespreken en hoe je dit doet.

De loopbaankaarten zijn te bestellen via de webshop of verkrijgbaar bij onze workshops of seminars.

 

Volg jij Loopbaan Lounge al op LinkedIn?

Al honderden mensen hebben onze bedrijfspagina op LinkedIn gevonden en volgen deze.

Op de LinkedInpagina van Loopbaan Lounge delen wij vrijwel dagelijks nieuws, maar ook originele tips:
🤝 om een stage, nieuwe baan of collega te vinden
🍀 om gelukkiger te worden op je werk
↗️ voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Met regelmaat delen wij daar ook een aantal exclusives en geven wij bijvoorbeeld sets met Loopbaankaarten, tickets voor onze seminars of werkboeken weg.

Kortom: genoeg redenen!

Wil je ons ook volgen? Ook die tips, tools en informatie krijgen? Volg Loopbaan Lounge of deel mijn bericht om samen te zorgen dat alle inwoners van NL een baan vinden waar zij fluitend naar toe kunnen.

Je vindt de pagina hier: https://lnkd.in/gyD23nx

 


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com