Fouten maken je creatiever, socialer en succesvoller

Written by Michel Jansen 13 september 2017

We hebben er eigenlijk allemaal wel last van: de angst voor fouten. Er zijn vele perfectionisten onder ons. Want we willen graag kwaliteit leveren. In dit artikel lees waarom je veel creatiever, socialer en succesvoller wordt door fouten te mogen maken.

Als falen geen optie is, dan kunnen we leren, creativiteit en innovatie wel vergeten.

Hoeveel denk je dat je zult leren als je altijd alles in één keer perfect zou doen? Juist, lang niet zoveel als wanneer je af en toe flink de mist in mag gaan. Succesvolle mensen doen niet alles altijd perfect. Succesvolle mensen durven fouten te maken. Wil je echt iets leren, dan moet je ook het risico nemen dat iets niet helemaal perfect is. Maak het daarbij allemaal niet te zwaar. Neem jezelf niet te serieus en durf ook eens een foutje te maken. Dat maakt je alleen maar menselijk. Daardoor kunnen mensen veel makkelijker de verbinding met je aangaan. Perfectie stoot vaak juist af. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je niet moet gaan voor kwaliteit. Maar wees ook een beetje aardig voor jezelf en accepteer dat je dingen niet in een keer perfect doet. Natuurlijk moet je gaan voor kwaliteit. Maar goed is goed genoeg.

Perfectie is een mooi streven, maar meestal niet realistisch.

Een mooie tegenhanger is volgens klinisch psycholoog Roos Woltering het ‘optimalisme. Een optimalist streeft ook naar het allerbeste resultaat, maar ziet het maken van fouten niet als falen en beseft dat ‘perfect’ zijn niet bestaat. Je bent niet perfect, en je hoeft je ook niet perfect te gedragen. Je doet altijd je best, en als dit dan niet uitpakt zoals je hoopte heb je een les geleerd.

Powerpoint Karaoke Lounge

Tijdens onze inspiratiesessies ‘Creatief en oplossingsgericht denken’  en onze Powerpoint Karaoke Lounge ontdek je hoe fijn het is om lekker vrij te creëren.

Met deze levensinstelling wordt het ondernemen een stuk prettiger. Juist van fouten kun je leren en daardoor ontwikkel je jezelf als mens en als young professional.

Geniet van je fouten, want fouten maken is soms de snelste route naar succes.

Michel

#CreatiefInCarrière

Creatief in Carrière - Loopbaan Lounge - Michel Jansen

Incompanytrainingen

Wil jij ontdekken hoe het doorbreken van aannames en routines nu onderdeel van je dagelijkse werk kan worden? Boek dan de interactieve sessie Creatief in Carrière en Creatief Denken voor jouw afdeling of organisatie.  Tijdens deze sessies ontdek je hoe je jezelf wakker kunt schudden om zo tot frisse nieuwe inzichten te komen.

Vraag offerte aan.

 

workshop creatief denken LoopbaanLounge Musicmatters Project014

Workshop Creatief Denken voor Music Matters

 


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com