Haal het maximale uit je bezoek aan de Carrièrebeurs | 5 tips

Written by Michel Jansen 1 april 2019

Dankzij mijn werk als loopbaantrainer word ik wekelijks gevraagd als spreker of workshopdocent op carrièrebeurzen. Daarom spreken werkzoekenden mij vaak aan met de vragen “Heeft het nog wel nut om een banenmarkt te bezoeken?” en Er zijn toch helemaal geen banen?”.

Het probleem is niet het gebrek aan beschikbare banen, maar het gebrek aan tijd van jou als werkzoekende om de nodige aandacht te geven aan alle vacatures die je interesse hebben. Daarom moet jij jouw zoektocht als een strateeg inplannen. Banenmarkten kunnen namelijk een verspilling van je tijd zijn als je je huiswerk niet doet.

Tijdens veel banenbeurzen kun je kennismaken met topwerkgevers, netwerken met vakgenoten en vaak ook interessante masterclasses volgen. Helaas zie ik doorgaans vele werkzoekenden enkele uren wachten in de rij om vervolgens, via een ontvangen visitekaartje, doorverwezen te worden naar de “WerkenBij-website”. Zonde van je kostbare tijd.

Om het maximale rendement te halen uit je bezoek aan de banenmarkt, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Hier volgen een aantal tips. In de titel schreef ik “5 tips”, maar het zijn er eigenlijk 15. Zo ben ik soms.

Het curriculum vitae (cv)

Je zult je moeten onderscheiden van de honderden, zo niet duizenden, kandidaten op de banenmarkt. Op je favoriete carrièreblog vind je handige cv templates die je zelf kunt aanpassen in MS Word.

Download hier de gratis cv templates

Vergeet niet om extra exemplaren van je cv mee te nemen. Het is namelijk de bedoeling dat je meerdere werkgevers aan gaat spreken. Stop je cv in een net mapje, zodat het niet kreukt. Ow wacht… neem meerdere mapjes mee, zodat je je cv in een mapje kunt meegeven.

Bestudeer de bedrijven die aanwezig zullen zijn.

Wat je kunt onderzoeken en hoe je dit verwerkt op je targetlist heb ik verwerkt in een Guerrilla Cheatsheet.

Download mijn cheatsheet voor je targetlist

Bereid goede vragen voor

In onze loopbaankaarten vind je handige vragen die je zou kunnen stellen.

De Carrièrebeurs biedt fantastische kansen voor een face-to-face kennismaking met je potentiële werkgever. Solliciteer vooraf op beschikbare functies en verwijs in je brief of telefoongesprek naar je aanwezigheid op de banenbeurs. Probeer hier een kennismakingsgesprek te plannen.

Bereid een pitch van 30 seconden voor

Vertel eens iets over jezelf‘ – grote kans dat de werkgever dit aan je gaat vragen. Voor de één is dit een reden om een black-out te krijgen. Voor jou is dit dé voorzet waarmee jij met een fantastische omhaal gaat scoren in de kruising. Jij bent namelijk voorbereid!

Vertel in het kort wat je gedaan hebt, wat je ambities zijn en wat de werkgever aan je zal hebben. Zorg dat je zijn of haar interesse wekt.

Lees: Wat je voor je pitch kunt leren van loodgieters

Tijdens de banenmarkt

Zodra je een beurs bezoekt, doe het dan op de juiste manier:

 • Zorg ervoor dat je als een van de eerste aanwezig bent om de werkgevers ook direct een positief antwoord te geven op de vraag “Wat kunnen wij, als werkgevers, vandaag verwachten?”.
 • Volg inspirerende workshops en masterclasses.
  Wij staan ook jaarlijks op o.a. De Nationale Carrièrebeurs en de Nederlandse Carrièredagen met diverse workshops.
  Onze workshoptips voor dit jaar:
   ‘Promovendus (m) versus Promovenda’ (v): vrijdag 5 april, 10.30u – 11.30u met Lexter N. Woodley
  – Guerrilla Solliciteren: vrijdag 5 april, 15.30u – 16.30u met Michel Jansen
  Maak werk van je professionele uitstraling: zaterdag 6 april, 11.45u – 12.45u met Yvonne Stoevelaar
  3 stappen om je carrière-switch in gang te zetten: zaterdag 6 april, 13.00u – 14.00u met Helen Kho
  Out of the BOKS: zaterdag 6 april, 15.30u – 16.30u met Cor van Drieberge
  Kom ons bezoeken en haal ook direct een setje loopbaankaarten.
 • Kleed je professioneel. Stem je kleding af op de functie die je wilt. Zorg er wel voor dat je dicht bij jezelf blijft. Hierdoor voel jij je gemakkelijk in je kleding.
 • Pitch. Stel jezelf voor en laat in de eerste 30 seconden een onvergetelijke indruk achter.
 • Toon interesse. Je hebt de organisaties bestudeerd. Je hebt dus waarschijnlijk nog wat vragen. Stel deze vragen. Door goede vragen te stellen, kun je laten merken dat je voorbereid bent. Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk het antwoord op deze vragen. 😉
 • Organisaties willen geen werknemers die alleen komen ‘halen’, maar werknemers die ook komen ‘brengen’. Laat weten wat jij te bieden hebt aan kennis, ervaring, netwerk enz.
 • Rust. Neem regelmatig een pauze. Rust uit, neem wat te drinken en zorg dat je daarna weer vol enthousiasme, energie en interesse aan je volgende pitch begint.
 • Houd je cv en visitekaartjes bij de hand, eventueel een naambordje met functie en natuurlijk een vriendelijke glimlach. Laat je cv en kaartje achter bij elk bedrijf waar je mee spreekt en zorg ervoor dat je het visitekaartje van je gesprekspartner meeneemt.

 

Na de banenmarkt

Stuur een gepersonaliseerde bedankmail (kan ook via LinkedIn) naar de mensen die je hebt gesproken. Niet veel werkzoekenden doen dit.  Mochten ze twijfelen tussen twee gelijkwaardige kandidaten, dan weet jij wie met 14-0 voor staat.

Onthoud: “Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden.

 

Succes!


Over Michel Jansen

Trainingscoördinator met een enorme passie voor Talent Recruitment, het ontwikkelen van leerconcepten, het verspreiden van de Guerrilla Solliciteren-mindset, chocoladekoekjes en groene drankjes. Geeft trouwens vaker een highfive dan een handdruk.

michel@project014.com | http://www.project014.com