Breinvriendelijk (thuis)werken: werk en privé in balans

Written by Loopbaan Lounge 7 september 2020

Als werk en privé kriskras door elkaar lopen, gaat het brein primair reageren en raak je gestrest. Hoe houd je werk en privé in balans? De tips van onze breintrainer Cor van Drieberge.

Helderheid creëren en het gevoel van controle terugnemen zijn twee essentiële stappen om breinvriendelijk te kunnen werken. Maar onverwachte gebeurtenissen in werk of gezinsleven kunnen jouw heldere planning danig in de war schoppen. Wat doe je als je kind aandacht vraagt tijdens de uren die je had gereserveerd voor je werk? Hoe reageer je op een spoedverzoek van je manager in de tijd die was bestemd voor je kinderen?

De dynamiek tussen werk en privé kan jouw gevoel van controle op de proef stellen. Geen nood, ook daar kun je breinvriendelijk mee leren omgaan.

Trekken je werkleven en je privéleven tegelijkertijd om het hardst aan jou? Duidelijke grenzen trekken is dan essentieel, zegt breintrainer Cor van Drieberge. “Soms zul je moeten afwijken van de structuur die je hebt gecreëerd. Durf dan een keuze te maken en kies wat op dat moment jouw prioriteit heeft.

Stel, je hebt zo dadelijk een deadline voor je werk. Tegelijk merk je dat je kind niet lekker in zijn vel zit en echt aandacht nodig heeft. Dan moet je durven kiezen om op dat moment je kind te faciliteren, tot je daar een gevoel van controle over krijgt. Dan daalt je stressniveau. Vervolgens kun je met volle aandacht je werk herpakken.”

Heldere afspraken 

Maar wat als je werkgever niet blij is met jouw keuze om je kind tijdelijk voorrang te geven? Cor adviseert om tijdig heldere afspraken te maken met je werkgever. Heldere communicatie is de sleutel. “Bespreek tijdig met jouw werkgever dat je privésituatie soms prioriteit heeft. Dan kweek je begrip. Maak duidelijke afspraken, zodat je weet wat je van elkaar kunt verwachten. Op het moment dat zich een onverwachte situatie voordoet, zal je stressniveau minder hoog oplopen.

Cor van Drieberge // NRC.nl

 

Grenzen

Open communiceren is ondersteuners op het lijf geschreven. Maar grenzen aangeven is niet altijd hun sterkste punt. Een uitgelezen kans om het nu te leren, stelt Cor. “Veel ondersteuners combineren een drukke baan met een gezin. Ze zijn sowieso gewend veel ballen in de lucht te houden. Bovendien pleasen ze de ander graag. Maar als werk en privé door elkaar heen gaan lopen, dan zullen ze op een gegeven moment moeten stoppen met het naar de zin willen maken van iedereen. Dan is het van belang om te zeggen: ‘Ik heb niet overal controle over.’ Er gebeurt dan iets in je brein: je laat los. Je stressniveau gaat direct naar beneden.

“Als je gewend bent om de drager te zijn binnen het gezin, zul je nu af en toe moeten durven zeggen: ‘Vecht het maar even met elkaar uit, ik moet nu mijn werk afmaken.’ Thuiswerken vergt dat je voor jezelf gaat staan. Breinvriendelijk thuiswerken is een prachtige oefening in leren luisteren naar jezelf.”

 

Meer weten?

Bekijk de (online) training ‘Breinvriendelijk (thuis)werken’ of onze andere klassikale trainingen en online workshops.


Over Loopbaan Lounge

Platform voor loopbaaninspiratie, blogs, jobs, workshops, events en meer.

info@loopbaanlounge.nl | http://www.loopbaanlounge.nl